Nová vlajková loď Motorola R2

Dlho ohlasovaný ručný transceiver Motorola Mototrbo R2 je tu. R2 má nahradiť veľmi populárny ručný transceiver Motorola DP1400.

Výroba Motoroly je v poslednom čase trochu problematická. Objednávky neboli doručené včas, bol nedostatok materiálov pre určité modely a DP1400 je tiež v niekoľkých smeroch zastaraný. Vznikla potreba nového modelu, ktorý by niesol rad DP1400 vpred, ale aj inovoval a ktorý by bol postavený z materiálov dostupných pre rýchlu montáž. DP1400 zatiaľ netreba pochovávať, je to vynikajúce zariadenie a Motorola v posledných rokoch vyexpedovala v Európe cez 1 milión kusov! Keďže model DP1400 už nie je k dispozícii na objednávku, pozrime sa na to, čím je R2 iný, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa v priebehu niekoľkých mesiacov stane novou vlajkovou loďou Motoroly.

Čo sa nachádza v balení?

  • 1 ks transceiver (môže byť UHF alebo VHF)
  • 1 ks anténa
  • 1 ks 2300 mAh Li-Ion batéria
  • 1 ks dokovacia nabíjačka so stenovým adaptérom EÚ

Rádio je štandardne schopné iba analógového režimu. Mód DMR je možné aktivovať na základe licencie, ktorú je možné zakúpiť samostatne - HKVN4204A.

Ako sa R2 líši od DP1400?

Ak je to ľahšie, je to lepšie! Áno, prvým rozdielom je znížená hmotnosť. Tým, že sa neznížila kapacita batérie, ale veľkosť áno, je nielen ľahšia, ale aj tenšia. Samozrejme, robustný kryt a veľké tlačidlo PTT sú stále tam. Robustnosť je tu stále, rovnako ako hodnotenie odolnosti voči vode IP54. Môže sa to zdať ako malý detail, ale zmenila sa veľkosť LED indikátora v hornej časti zariadenia, je oveľa lepšie vidieť, keď bliká a má viac funkcií. Tu získate indikáciu stavu batérie, takže nemusíte vstupovať do hlasového menu, ale o tom neskôr...

Veľkosť batérie sa zmenila, ale dokovacia nabíjačka je rovnaká! Batéria R2 nie je kompatibilná s batériou DP1400, ale môžete používať navzájom nabíjačky týchto staníc.  Ak niekto prevádzkuje väčší počet rádiostaníc a má hromadné nabíjačky, nemusí ich vymieňať, pretože hromadné nabíjačky sú kompatibilné. Konektor slúchadiel, ktorý bol tiež štandardnou súčasťou DP1400, zostal zachovaný, takže audio príslušenstvo zakúpené pre starší model možno použiť s R2.

Ale anténa sa zmenila! Charakteristická, špicatá, krátka anténa DP1400 je okamžite rozpoznateľná, ale nie je kompatibilná s novou anténou R2. Teraz je dlhšia, ale rovnako flexibilná ako na DP1400. Veľkosť antény zväčšila aj dosah rádia, keďže v porovnaní s DP1400 sa zlepšila jej citlivosť. V analógovom režime má citlivosť 18 mikrovoltov, zatiaľ čo v režime DMR 16 mikrovoltov podľa údajového listu. V porovnaní s predchádzajúcim modelom ide o zvýšenie dosahu o približne 600 metrov. 

Pamäťová banka R2 sa zväčšila na 64 kanálov, takže do rádia môžete naprogramovať až 4x16 kanálov. Okrem toho má R2 niekoľko nových funkcií, ktoré boli predtým dostupné iba na rádiách vyššej kategórie, ako napríklad ďalšie licenčné možnosti:

Automatické ovládanie hlasitosti

Ide o užitočnú inováciu, ktorá eliminuje potrebu neustáleho nastavovania hlasitosti. Najužitočnejšie je to tam, kde je v prevádzke viacero rádií, ale tieto rádiá nie sú všetky rovnaké alebo kde používatelia komunikujú s rôznym audio príslušenstvom (napr. automobilové preteky). V takýchto prípadoch môžu byť niektoré audio signály hlasnejšie alebo tichšie ako iné. K úprave hlasitosti pomáha licencia automatického ovládania hlasitosti, ktorá vyrovnáva hlasitosť tak, aby ste nemuseli neustále otáčať potenciometrom (HKVN4497A).

Sinc+ redukcia šumu na pozadí

Pôvodne bola táto funkcia dostupná len pre rádiostanice s viacerými mikrofónmi, ale vďaka softvérovým vylepšeniam môžu teraz používatelia R2 s jedným mikrofónom využívať výhodu, že nemusia napínať uši pri počuvaní zašumeného signálu. Okrem platených licencií sú tu aj niektoré nové základné funkcie!

Stlmenie zvuku

Stlmenie zvuku je veľmi užitočné najmä preto, že ho možno spustiť pomocou časovača a že ho možno zapnúť/vypnúť stlačením tlačidla. Je to užitočné, ak sa nachádzate v tichom prostredí a nechcete rádio vypnúť, no potrebujete ho rýchlo stlmiť. V takom prípade bude rádio blikať na červeno, čo znamená, že je stlmené. Ak je nastavené, po 30 minútach sa dokonca automaticky vypne.

Funkcia časovača prenájmu

Časovač prenájmu rádiostanice môže byť užitočný pre tých, ktorí nechcú, aby sa transceivery používali v čase, za ktorý nie sú zaplatené poplatky za prenájom rádiostanice alebo mimo pracovnej doby. Dá sa nastaviť na viacnásobné opakovanie časových intervalov, počas ktorých môže byť rádio zapnuté. R2 má samozrejme aj obvyklé základné šifrovacie funkcie v analógovom aj DMR režime. Pre režim DMR je možné zakúpiť dodatočnú šifrovaciu licenciu. A nezabudnime ani na praktické funkcie, pretože ich je veľa. Programovateľné tlačidlá je možné použiť na nastavenie viacerých funkcií. Tu by som vyzdvihol funkciu hlasového menu, ktoré je možné spárovať s tlačidlami.

V prípade hlasového menu rádiostanica ohlási aktuálne aktivovanú funkciu v jazyku zvolenom zo zoznamu jazykov. Na jedno tlačidlo je možné naprogramovať dve funkcie. Krátke a dlhé stlačenie tlačidla vykoná rôzne funkcie. To vám umožní skontrolovať nabitie batérie alebo zmeniť zónu kanálov pomocou rýchleho prepínania. Podobným spôsobom môžete zapnúť a vypnúť aj šifrovanie. Rádiostanicu môžete naprogramovať s CPS pohodlne pomocou micro USB kábla.

Stručne povedané, Motorola Mototrbo R2 je moderná rádiostanica. Nadväzuje na líniu série R, ale zostáva zariadením základnej úrovne. Som si istý, že bude výbornou náhradou a nástupcom doteraz obľúbenej a nezničiteľnej série Motorola DP1400.

Autor: Róbert Ferenczi, Anico Kft. | Preklad: admin, ANICO Slovakia