Bezpečnostné príslušenstvo pre vysielačky na bicykli a motocykli

Bezpečnosť a pohodlie sú pri používaní vysielačky na dvoch kolesách najvyššou prioritou. S ohľadom na túto skutočnosť výrobcovia príslušenstva neustále vyvíjajú produkty špeciálne navrhnuté tak, aby pomohli cyklistom a motocyklistom komunikovať. Kam dávate vyšu vysielačku  na bicykli alebo motorke? Zavesíte si ju na krk alebo ju nosíte okolo pása? Pustíte riadidlá, keď chcete stlačiť tlačidlo PTT? Ukážeme vám niekoľko tipov na bezpečné a pohodlné používanie, aby sa každý dostal domov v poriadku!

Ešte ste si nekúpili vysielačky? Pozrite sa na tieto!

Pred výberom vysielačky si overte (alebo sa nás opýtajte), ktorý typ je najvhodnejší pre účel, na ktorý ho chcete použiť. Napríklad plánujete pripojiť headset, potrebujete režim hands-free (VOX) (užitočný pri malých deťoch), funkciu vibrácií, možno vstavanú baterku (kemping), vodeodolnosť (plachtenie, vodné skútre).

Potom si samozrejme nechajte nejaký čas na nastavenie a testovanie zariadení. Ak sa ponáhľate, určite nakupujte tam, kde sa dá aj poradiť. Po zakúpení vysielačky určite otestujte! Nielen preto aby ste sa dozvedeli o prípadných problémoch skôr, ako vyrazíte (dúfajme, že žiadne nebudete mať), ale aj preto, aby ste sa trochu lepšie zoznámili s obsluhou, tlačidlami a funkciami zariadenia. Batérie by sa mali pred použitím nabiť! 

Príslušenstvo na zvýšenie bezpečnosti

Keď už budete mať vysielačky, možno budete chcieť myslieť aj na príslušenstvo. To môže zvýšiť bezpečnosť pri ich používaní nehovoriac o pohodlí. Držanie zariadenia v ruke na dvoch kolesách môže spôsobiť nehodu skôr ako v aute, keďže na motorke alebo bicykli potrebujete obe ruky, no na komunikáciu musíte mať možnosť stlačiť tlačidlo PTT. Prilba by navyše sťažovala držanie zariadenia pri uchu a pri nasadení prilby máte obmedzený sluch. Taktiež uchytenie zariadenia je dôležité a tak sa pozrime na niektoré doplnky. Začnime so spôsobmi montáže.

Montáž vysielačky na motocykle a bicykle

Pre pohodlie aj dosah je dôležité, kde máte svoje zariadenie pri pohybe uchytené. Vysielačku si môžete pripevniť na opasok alebo tašku vlastnou sponou na opasok alebo ju môžete pripevniť na riadidlá pomocou montážneho rámu. Ak chcete získať maximálny dosah z vyšej vysielačky, keď ste na cestách, najlepšie je namontovať ju s anténou trčiacou cez váš bok alebo rameno.

Ak to konštrukcia vozidla dovolí, bude pre vysielačku bezpečné miesto v montážnom ráme. Riadidlá sú vhodné na uchytenie vysielačky, ak chcete väčšinou len počúvať komunikáciu ostatných, ale vysielať budete menej často. Napríklad ak idete na túru s deťmi, je pre ne ideálne namontovať vysielačku na riadidlá, aby mohli dobre počúvať vaše pokyny.

Toto riešenie môže byť užitočné aj vtedy, ak máte na bicykli viacero ľudí v skupine alebo ak vediete cyklotúru, pretože väčšina účastníkov cyklotúry len počúva pokyny a nepotrebuje vysielať.

 

Ak chcete mať vysielačku namiesto riadidiel radšej na tele alebo oblečení, môžete použiť aj sponu na opasok, ktorá vám umožní umiestniť vysielačku na opasok alebo popruh batohu. Bezpečnejším riešením ako spona na opasok je puzdro na prenášanie. Najbezpečnejší a najpohodlnejší je postroj. To má tú výhodu, že si vysielačku môžete pripevnitť na rameno alebo na hrudník v troch bodoch alebo si ju dať na okolo pása. 

Okrem vyššie uvedeného je možnosťou použiť aj popruh na krk, ale v tomto prípade sa neodporúča. Nie je to pohodlné a predovšetkým bezpečné! V prípade nehody by sa vám mohol omotať okolo krku, čo môže mať vážne následky.

Komunikácia bez pustenia riadidiel

Na dvoch kolesách je použitie náhlavnej súpravy základným prvkom bezpečnosti a pohodlia. Ak chcete náhlavnú súpravu používať na komunikáciu na bicykli, určite najprv zastavte na okraji cesty alebo opustite cestu a až potom komunikujte. Aby ste nemuseli neustále zastavovať, kúpte si pohodlnú náhlavnú súpravu alebo v prípade použitia prilby polstrované reproduktory. Pamätajte tiež, že pri vyšších rýchlostiach na motorke môže hluk premávky rušiť vašu reč prichádzajúcu do mikrofónu.

Za posledných pár rokov sme sa snažili ponúkať audio náhlavné súpravy pre otvorené aj uzavreté prilby, ktoré sú pohodlné, spoľahlivé a kvalitné. Vďaka externému tlačidlu PTT na našich súpravách môžete pohodlne komunikovať bez toho, aby ste pustili riadidlá. Sada pre otvorené prilby je vhodná pre dospelých aj deti. Prečítajte si o tom viac v našom teste: Náhlavná súprava do práce aj na voľný čas.

Niektoré súpravy sa dajú namontovať do uzavretej prilby, majú pohodlné ploché reproduktory a odnímateľný popruh. Uchytenie zabezpečuje silná samolepka na zadnej strane suchým zipsom, takže na ich inštaláciu nepotrebujete žiadne ďalšie náradie. Kabeláž je dostatočne dlhá, takže nikto by nemal mať problém nosiť ich pohodlne pod oblečením.

Káble mikrofónu a reproduktora sú vybavené vodotesným konektorom. Ak potrebujete prilbu zložiť, môžete ich pohodlne odpojiť aj v rukaviciach a znova ich zapojiť, keď si prilbu nasadzujete. Môžete buď stlačiť tlačidlo PTT dvoma prstami alebo stlačiť tlačidlo namontované na plyne, aby ste okamžite začali vysielať. Je dôležité poznamenať, že tieto audio súpravy sú špeciálne navrhnuté pre uzavreté prilby a sú menej vhodné pre otvorené prilby, pretože mikrofón nemá žiadnu ochranu proti hluku.

Anico súpravy pre použitie v uzavretej prilbe:

Anico AFFH6611-M1 náhlavná súprava na helmu pre vysielačky Motorola XT a DP série

Anico AFFH6611-M2 náhlavná súprava na helmu pre Motorola Talkabout vysielačky

Na rozdiel od jazdy na motorke, používame na bicykli prevažne otvorenú prilbu. Keďže sa pohybujeme oveľa nižšími rýchlosťami ako na motorke, mikrofón externého headsetu sa dá pohodlne použiť.

Anico súpravy pre použitie v otvorenej prilbe:

Anico AFFH6611-M1 náhlavná súprava na helmu pre vysielačky Motorola XT a DP série

Anico AFFH6611-M2 náhlavná súprava na helmu pre Motorola Talkabout vysielačky

Ak opäť dokážete eliminovať hluk spôsobený vetrom, potom je vašou voľbou sada laryngeálnych mikrofónov. Tá má výhodu použitia VOX (hands-free), pretože ak nemáte prítomný vietor alebo iný hluk, môžete hovoriť aj bez stlačenia tlačidla PTT podobne  ako na mobilnom telefóne. Zariadenie sa prepne na vysielanie iba vtedy, keď hovoríte, inak bude čakať v pohotovostnom režime.

Anico ATH9274-M1 náhlavná súprava s krčným mikrofónom

Poskladajte si tú správnu audio súpravu na pohodlnú jazdu na bicykli alebo na motorke a vydajte sa na cestu bezpečne! S našim odporúčaným príslušenstvom môžete pohodlne komunikovať bez akéhokoľvek rizika.