Komunikácia na zasnežených svahoch pri zimných športoch

Skúšali ste niekedy telefonovať mobilom s rukavicami počas čakania v rade na lyžiarsky vlek? Moderné mobilné telefóny nie sú určené na tieto podmienky. Ich batérie nezvládnu chlad, na dotykovom displeji sa nedá písať v rukaviciach a navyše ide o veľmi krehké zariadenia.

Rádiová komunikácia ponúka vynikajúce riešenia v zimných podmienkach, čo umožňuje jednoduchú a efektívnu komunikáciu s ostatnými aj napriek chladnému počasiu.

Rádiokomunikačné zariadenia ako sú vysielačky majú v zime, v zasneženom a mokrom prostredí mnoho výhod:

  • Vhodné pre rukavice : Keďže vysielačky majú klasické tlačidlá, možno ich ľahko ovládať aj v hrubých rukaviciach.
  • Odolnosť : Vysielačky sú vo všeobecnosti odolnejšie voči poveternostným vplyvom ako väčšina smartfónov.
  • Robustné puzdro : Vysielačky sú často pevnejšie a menej citlivé na chlad a iné poveternostné podmienky, čím sa znižuje riziko rozbitia aj pri ich páde.
  • Spoľahlivá komunikácia : Vysielačky sú schopné spoľahlivo fungovať v oblastiach, kde majú smartfóny slabý alebo žiadny signál.

Je však dôležité poznamenať, že rádiová komunikácia má inú povahu a obmedzenú funkčnosť v porovnaní so všestrannými funkciami, ktoré ponúkajú smartfóny. Ale vysielačku môžete ľahko držať v ruke a komunikovať s ňou. Jediným stlačením tlačidla môžete ihneď komunikovať, čo z vysielaćky robí praktickú voľbu komunikácie pri skupinovom lyžovaní alebo lyžiarskej výučbe. Vysielačky môžu byť užitočné na cestách pri komunikácii medzi autami a môžu sa hodiť aj večer na rozprávanie sa medzi ubytovanými na chatkách alebo v stanoch.

Ktoré zariadenie je ideálne na zimné športy?

Uistite sa, že ste si vybrali vodotesnú rádiostanicu, pretože je dôležité, aby odolala vlhkému prostrediu v snehových podmienkach. Je tiež potrebné rozhodnúť sa, kto bude zariadenie používať: deti alebo dospelí?

Nemusíte sa báť, že sa vám vybije batéria alebo ju zabudnete nabiť, pretože niektoré rádiá dokážu fungovať aj s AA batériami, ktoré kúpite aj bežne v potravinách. Samozrejme v dnešnej dobe je možné mnoho PMR vysielačiek nabíjať pomocou Micro USB alebo USB-C nabíjačky alebo je možné použiť power banku kdekoľvek v teréne alebo prenosný solárny panel.

Jedna z najobľúbenejších možností: Motorola T82 Extreme

Vysielačka Motorola T82 Extreme má robustný obal a je vybavená krytím IP4, vďaka čomu je odolná voči vlhkosti a mierne vlhkému prostrediu. Má veľa skvelých funkcií, ktoré sa môžu hodiť pri lyžovaní. Dokáže pracovať na 16 kanáloch a vďaka funkcii VOX dokáže spustiť vysielanie bez stlačenia tlačidla. Má tlačidlo funkcie núdzového volania, ktoré je kompatibilné s vysielačkou Motorola T92 H2O. V prípade potreby ho možno použiť aj s alkalickými batériami AA.

Menej odolná ale ideálná pre deti: Motorola T72

Motorola T72 má krytie IP54, vďaka čomu je odolnejšia voči vode ako T82 Extreme, aj keď na plávanie ju stále neodporúčame. Žlté puzdro je ľahko viditeľné v snehu. Jeho menu je jednoduché a ľahko použiteľné. Napriek malým rozmerom a hmotnosti disponuje 1100mAh LI-ION batériou. Dá sa nabíjať s Micro USB, ale súčasťou balenia je aj dokovacia nabíjačka a karabína. Má funkciu VOX pre hands-free použitie a je možné ju použiť aj so slúchadlami.

Vodotesná vysielačka 3. generácie: Motorola T92 H2O

Krytie IP68 s robustným krytom. To je vysielačka Motorola T92 H2O. Je 100% vodotesná, čo vám umožňuje s istotou ju používať aj v snehových podmienkach! Vďaka 16 kanálom, 121 subkanálom, funkciám VOX a duálnym hodinkám táto vysielačka uľahčuje pohodlnú a praktickú komunikáciu. Vibračné upozornenie na hovor a vstavaná baterka sú mimoriadne užitočné pri zimných túrach alebo športových aktivitách. Unikátnou funkciou je tlačidlo okamžitej výstrahy, ktoré po stlačení v prípade núdze vydá hlasný signál a prepne vysielačku do režimu VOX. Vstavaná spona na opasok je dodávaná s integrovanou píšťalkou, ktorá môže byť užitočná. V neposlednom rade sa dá vysielačka nabíjať nabíjačkou typu USB-C.

Užitočné tipy na používanie vysielača v zime

Prečo používať náhlavnú súpravu?

Ak vašej vysielačke chýba ochrana IPX voči vlhkosti, buďte opatrní pri používaní v chladnom, vlhkom alebo zasneženom prostredí. Problémy môžu ľahko nastať pri používaní vysielačky počas zimných športov alebo pri nosení mokrých, zasnežených rukavíc. Napríklad vlhkosť z vášho dychu sa môže okamžite objaviť na kryte vysielačky a drobné kvapôčky vody sa môžu ľahko dostať do zariadenia.

Aby ste tomu zabránili, pri kúpe zvážte nasledovné:

  • Používanie náhlavnej súpravy alebo mikrofónu:  Pri komunikácii s náhlavnou súpravou alebo mikrofónom majte vysielačku v taške alebo vo vrecku vetrovky. Zariadenie je tak chránené pred chladom a vlhkosťou.
  • Montáž mikrofónu:  Ak chcete mať zariadenie poruke, pripevnite mikrofón na šnúrku. Je to nielen pohodlné, ale tiež chráni zariadenie pred pádom.
  • Používanie prenosného puzdra:  Mnohé vysielačky sa dodávajú so špeciálnymi prenosnými puzdrami, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu proti pádom a slabým zrážkam. Použitie takéhoto puzdra môže byť praktické na ďalšie zabezpečenie zariadenia.

Okrem základných slúchadiel je praktické použitie externých tlačidiel PTT, väčšinou vhodné pre otvorené prilby. Ak však niekomu nevadí hrdelný mikrofón, ten dá sa použiť aj s uzavretou prilbou. Týmto spôsobom nemusíte vyberať vysielačku spod oblečenia.

Ďalšou dôležitou vecou, ​​​​ktorú si treba uvedomiť, je, že pri používaní slúchadiel sa môže vodotesnosť vašej vysielačky znížiť, takže tomu venujte pozornosť. V ideálnom prípade by malo byť slúchadlo pripevnené na odeve pomocou šnúrky alebo karabíny.

Rádiový dosah v horskom teréne

Je nevyhnutné zdôrazniť, že vysielačky nemajú neobmedzený dosah (okrem internetových vysielačiek ktoré vyžadujú GSM sieť). Dosah bežných vysielačiek sa so vzdialenosťou  rýchlejšie znižuje najmä v horskom členitom teréne. Ak však existuje optická priama viditeľnosť, rádiová komunikácia je istá, pretože rádiové vlny nič neblokuje.

Marketingové ťahy výrobcov a predajcov

Nenechajte sa príliš ovplyvniť rádiovým dosahom vysielačiek uvedeným výrobcami alebo predajcami v údajovom liste alebo na krabici zariadenia. Dosah sa veľmi výrazne odlišuje najmä podľa terénu a môže byť menej ako 1 km alebo dokonca viac ako 30 km. Za ideálnych podmienok sa da dosiahnuť dosah aj cez 100 km.

Platí, že kam dovidíte, tam sa s vysielačkou dovoláte. Táto myšlienka pomáha ľahko odhadnúť, ako ďaleko môžeme s vysielačkou z daného miesta komunikovať.

Môžem si vziať firemnú vysielačku na zahraničnú lyžovačku ?

Nie. A ani na lyžovačku na Slovensku by ste nemali. Ak nejde o vysielačku pracujúcu na frekvenciách v pásme PMR 446 MHz, ktoré sú povolené pre voľné použitie verejnosťou v Európe, je lepšie to nerobiť. Priemyselné rádiostaníce väčšinou vyžadujú licenciu (povolenie) na ich prevádzkovanie na určenej frekvencii a ich použitie je zároveň povolené v rámci určitej oblasti alebo hraníc štátu. Tieto rádiostanice nie je možné používať v iných oblastiach, než v tých pre ktoré je ich použitie povolené alebo v iných krajinách.

Ak však ide o profesionálnu vysielačku PMR446, ako napríklad Motorola XT420 alebo Hytera AP515LFpokojne ich môžete používať kdekoľvek na Slovensku alebo aj mimo Slovenska. Tieto zariadenia fungujú na štandardnom voľnom pásme PMR 446 MHz, ktoré je možné používať bez licencie v celej Európe pomocou týchto vysielačiek.

Výdrž batérie vysielačky

Či už používate nabíjateľné alebo alkalické batérie, buďte obzvlášť opatrní pri nabíjaní zariadenia kvôli chladu. Keďže kapacita batérie sa môže v chlade výrazne znížiť, je vhodné udržiavať vysielačky a náhradné batérie v teple napríklad uložiť ich do vnútorného vrecka vetrovky.

Ak nosíte vysielačku mimo oblečenia, tá vychladne. Keď prídete do interéru, neprinášajte vysielačku ihneď do teplého priestoru. Rovnako ako náhla horúca voda spôsobuje bolesť vašim zmrznutým rukám, môže prudké oteplenie studenej vysielačky spôsobiť jej zvlhnutie zvnútra a poškodenie. Pred začatím nabíjania počkajte, kým vysielačky pomaly nedosiahnu izbovú teplotu. Ak potrebujete vysušiť vlhkú vysielačku, vyhýbajte sa priamym zdrojom tepla ako je radiátor alebo iné horúce povrchy! Položte pod vysielačku kus látky bez zakrytovania batérií, batérie vyberte, položte vysielačku na teplý povrch a nechajte niekoľko dní schnúť.