Všetko o certifikácii ATEX proti výbuchu

Pojem "ATEX rádiostanica" sa vzťahuje na smernicu ATEX, čo znamená "Atmosphères Explosibles". Smernica ATEX definuje normy a špecifikácie prijaté Európskou úniou pre zariadenia, ktoré pracujú v potenciálne výbušnej atmosfére.

Rádiostanice s certifikátom ATEX vyhovujú smerniciam ATEX a sú schopné prijímať a/alebo vysielať rádiové vlny v potenciálne výbušnej atmosfére. Tieto zariadenia sa často používajú v priemyselných prostrediach, kde prítomnosť plynov, pár alebo prachu môže spôsobiť nebezpečenstvo výbuchu. Smernice ATEX obsahujú prísne požiadavky na dizajn, výrobu a používanie tohto typu zariadení, aby sa minimalizovalo riziko výbuchu.

Preto je dôležité, aby ste si pred kúpou rádiostanice ATEX urobili prieskum a skontrolovali, či zariadenie spĺňa smernice a potrebné bezpečnostné požiadavky. To si zvyčajne vyžaduje odborníka, ktorý dokáže posúdiť riziko výbušnosti prostredia. V závislosti od toho určte, ktoré úrovne ATEX musí mať zariadenie, aby sa mohlo používať v prostredí.

Akonáhle budete mať hodnotenie ATEX odporúčané odborníkom, je ľahšie si vybrať svoje vybavenie!

Čo znamenajú označenia a klasifikácie ATEX na rádiostaniciach?

Všetky zariadenia ATEX musia mať označenie CE, za ktorým nasleduje sériové číslo notifikovaného orgánu. Označenie CE je európske štandardizačné označenie a znamená, že výrobok spĺňa zdravotné, bezpečnostné a environmentálne požiadavky stanovené EÚ. Na zariadení je zobrazené logo Ex, za ktorým nasleduje séria kódov, ktoré definujú klasifikáciu schválenia. Príklad motora v nebezpečnom priestore je uvedený nižšie:

Označenie ATEX pozostáva z piatich prvkov:

  • Kód skupiny zariadení a bezpečnostná kategória
  • Vzduchový okruh
  • Typ ochrany
  • Plynová skupina
  • Teplotná trieda

Aká je skupina vybavenia a kategória bezpečnosti?

Existujú dve hlavné skupiny zariadení (označené rímskymi číslicami) a sú rozdelené do bezpečnostných kategórií:

Skupina I - Zariadenie je vhodné na použitie v podzemných častiach baní a v častiach povrchových inštalácií, kde je riziko horľavého plynu a/alebo horľavého prachu.

  • Podskupina M1 -  Zariadenie sa môže používať v baniach a môže byť bezpečne prevádzkované vo výbušnom prostredí.
  • Podskupina M2 - Zariadenie je možné použiť v baniach, ale iba v prípade, že tam nie je výbušná atmosféra. Ak tomu tak nie je, zariadenie musí byť vypnuté.

Skupina II - Zariadenie je vhodné pre všetky nebanícke aplikácie.

  • Podskupina 1 - Úroveň ochrany je veľmi vysoká a používanie zariadenia je bezpečné, ak je výbušná atmosféra prítomná nepretržite alebo po dlhú dobu.
  • Podskupina 2 - Úroveň ochrany je vysoká a používanie zariadenia je bezpečné, ak sa za normálnych prevádzkových podmienok príležitostne vyskytnú výbušné podmienky.
  • Podskupina 3 - Používanie zariadenia je bezpečné, ak je nepravdepodobné, že sa za normálnych podmienok stretnete s výbušnou atmosférou, a ak áno, potom iba na krátky čas.

Ak je vysielač navrhnutý na použitie vo viac ako jednom prostredí, každá zóna môže mať kód Ex.

Aký je ochranný kód?

Aby sa eliminovalo riziko elektrických iskier, každé zariadenie obsahujúce obvod môže obsahovať ďalšie funkcie ako je utesnený kryt. Tieto vlastnosti sú označené v označení Ex jedným alebo viacerými malými písmenami.

Príklady rádiostaníc a doplnkových symbolov:

d - Spomaľovač horenia - Výrobok má mechanické vlastnosti navrhnuté tak, aby zabránili výbuchu a neumožnili únik plameňa. Verzie da a db sú vhodné pre oblasť 1. zóny.

db - Spomaľovač horenia, kategória 2, zóna 1 vhodná na plošné použitie.

eb - Zariadenie je navrhnuté a vyrobené s komponentmi, ktoré zabraňujú vnútorným zdrojom vznietenia, ako sú statické výboje alebo vysoké teploty. Vhodné pre použitie v zóne 1.

ec - Kryt zariadenia je vyrobený a certifikovaný ako "odolný proti výbuchu" podľa štandardu "Zvýšená bezpečnosť", ale na nižšej úrovni ako eb. Vhodné pre zónu 2 neiskriace (predtým nA) nebezpečné oblasti.

ia - Bezpečnosť zapaľovania* (Povolené pre zónu 0) v závislosti od kategórie zariadenia.

ib - Bezpečnosť zapaľovania* (dostatočná pre zónu 1 (+2))

ic - Bezpečnosť zapaľovania* (dostatočná pre zónu 2 (+2))

obvod má nízky výkon a nedokáže preniesť dostatok energie na zapálenie výbušnej atmosféry. Toto je jediný typ ochrany povolený v prostrediach zóny 0/20.

Čo je to plynová skupina?

Chemické vlastnosti výbušnej atmosféry – ako je molekulová hmotnosť, horná a dolná hranica výbušnosti a teplota plameňa – ovplyvňujú pravdepodobnosť a závažnosť výbuchu. Testovanie týchto vlastností viedlo k definovaniu konštrukčných parametrov vrátane maximálnej experimentálnej bezpečnostnej medzery (MESG), ktorá sa používa na klasifikáciu horľavých plynov pri navrhovaní elektrických zariadení v nebezpečných priestoroch.

MESG meria ľahkosť s akou môže plynový plameň preniknúť cez úzku medzeru ohraničenú kovom pohlcujúcim teplo. Každý materiál má svoju vlastnú kombináciu vlastností, ale ich hodnoty MESG spadajú do podobného rozsahu, čo zjednodušuje výber zariadení do nebezpečných priestorov.

Všetky chemické plyny alebo pary používané v priemysle možno zoskupiť do jednej skupiny plynov.

Skupina plynu a typické materiály:

IIC - Acetylén a vodík

IIB - Etylén

IIA - Propán

Aký je zdroj vznietenia?

Výbušná atmosféra musí byť chránená pred zápalnými zdrojmi. Príkladmi zdrojov vznietenia sú trecie iskry a vysoké povrchové teploty. Hliníkové komponenty môžu spôsobiť tvorbu iskier spôsobených trením, preto je dôležité, aby ochranné kryty spojky neboli vyrobené z tohto a pokiaľ možno z iných iskrivých kovov. Je tiež dôležité, aby zariadenie neprekročilo teplotu samovznietenia atmosféry.

Aká je teplotná trieda?

Označenie Ex je kód, ktorý označuje maximálnu možnú povrchovú teplotu zariadenia. V niektorých prípadoch je maximálna povrchová teplota výslovne uvedená. Špecifikácia ATEX môže obsahovať aj rozsah teploty okolia pre "bezpečnú" prevádzku, napr. +1 °C < Ta <40 °C. Ak to nie je uvedené, predpokladá sa, že je medzi -20 °C a +40 °C.

ATEX teplotný kód a maximálna teplota povrchu v °C

  • T1 - 450
  • T2 - 300
  • T3 - 200
  • T4 - 135
  • T5 - 100
  • T6 - 85

Teraz keď poznáme význam značiek ATEX, pozrime sa na príklad rádiostanice.

Je dôležité si uvedomiť, že rozdiely môžu byť aj v rámci jedného typu!


Hytera HP795 ATEX IIA a HP795 IIC sú podobné typy, ale majú 2 rôzne označenia.

Čo znamená IIA a IIC?

Rozdiel medzi týmito dvoma modelmi ATEX je skupina plynov ATEX, teplotný rozsah pre použitie vo výbušnom prostredí a vysokofrekvenčný prenosový výkon.

  • nízka plynová skupina ATEX IIA (napr. propán), vysoký Tx výkon 4W/1W
  • vysoká skupina plynov ATEX IIC (napr. acetylén, vodík), Tx výkon 2W/1W

Rozdielny výkon RF vysielača je dôsledkom úrovne ATEX. IIC možno použiť pre nebezpečnejšie plyny s nižším bodom vzplanutia (napr. vodík je horľavejší ako propán).

Bezpečné klasifikácie ATEX:

Verzia modelu IIC

  • Ťažba: I M2 Ex ib I Mb
  • Plyn: II 2G Ex ib IIC T4 Gb
  • Prach: II 2D Ex ib IIIC T120°C
  • Db/Tamb = -25°C až +60°C/IP66 IP67 IP68;

Verzia modelu IIA

  • Ťažba: I M2 Ex ib I Mb
  • Plyn: II 2G Ex ib IIA T4 Gb
  • Prach: II 2D Ex ib IIIC T120°C
  • Db/Tamb = -25 °C až +50 °C/IP66 IP67 IP68;

Teraz vieme, aký je rozdiel medzi týmito dvoma označeniami, ale aj tak nechajte odborníka vybrať správnu rádiostanicu ATEX pre dané pracovisko!

Dôležité!

Ak sa chystáte kúpiť ATEX vysielačku, vždy sa poraďte so špecialistom na pracovisku alebo v továrni! My v Anico Slovakia môžeme odporučiť vhodnú vysielačku len vtedy, ak dostaneme úplné informácie o pracovných podmienkach. V tomto prípade nás neváhajte kontaktovať.