Recenzia na Yaesu FT-710 od Endre HA8CSY

Endre „HA8CSY“ nie je známe len v amatérskych kruhoch, možno ste sa s ním stretli aj na YouTube, kde zverejnil niekoľko skvelých videí o svojom nedávno zakúpenom transceiveri Yaesu FT-710. Keďže pozná rádiostanicu, požiadali sme ho, aby napísal zhrnutie vlastných skúseností. Privítajte Endreho "HA8CSY".

"Ahoj. Na láskavú žiadosť spoločnosti Anico som napísal krátku recenziu na nedávno zakúpený transceiver Yaesu FT-710. Chcel by som poskytnúť pohľad rádioamatérana rádiostanicu a funkcie, ktoré ponúka.

Yaesu FT-710 je kompaktný, krátkovlnný transceiver od Yaesu, ktorý využíva technológiu SDR známu z Yaesu FT-DX101 a FT-DX10, ktorá sa skvele hodí do nášho rýchleho a pohodlného sveta. FT-710 je perfektné zariadenie základnej úrovne. Ak uvažujete o kúpe kompaktného transceivera s technológiou SDR, je to dobrá voľba.

Príslušenstvo
Pre doplnenie kompaktnosti odporúčam rukoväť Yaesu MHG-1, ktorá bola predtým určená len pre transceiver FT-450, no teraz pasuje aj na FT-710. Rukoväť uľahčuje premiestňovanie a prepravu rádia (4,5 kg) v prípade potreby. Pre mňa to boli rozhodujúce faktory v prospech tohto modelu, keďže by som chcel rádio používať nielen ako nehybné. Hlavne preto že som aj členom RKSZ (Maďarská rádioamatérska pohotovosť).

Ak uvažujete o serióznejšom stolnom rádiu, sú tu Yaesu FTDX-10, Yaesu FTDX-101D a Yaesu FTDX-101MP, čo sú skutočne stolné rádiá. Tieto rádiá pravdepodobne obsahujú všetko alebo väčšinu z toho, čo som opísal nižšie, ale pokryjem pár vecí.

Spolu s transceiverom získate externý reproduktor typu SP-40, ktorý sa montuje na bočnú stranu jednotky a spolu s ním získate reproduktorový systém, ktorý sa famózne nazýva AESS (Acoustic Enhanced Speaker System). Rádio naozaj znie oveľa lepšie, keď použijete toto príslušenstvo. V ponuke môžete tiež nastaviť vyváženie medzi vstavanými a externými reproduktormi a medznú frekvenciu medzi 700 Hz a 1 000 Hz. To prináša dokonalý zvuk v tichom prostredí, no v hlučnejšom prostredí odporúčam použiť slúchadlá, ktoré je možné pripojiť cez 3,5 mm jack konektor.

Keď už hovoríme o zvuku, poďme k mikrofónu SSM-75E! Elektretový (kondenzátorový) mikrofón s impedanciou 600 Ohm poskytuje vysokokvalitnú moduláciu. Mikrofón je vybavený tlačidlami MUTE, UP, DOWN a 4 programovateľnými tlačidlami. Je škoda, že programovateľné tlačidlá nie je možné naprogramovať na prehrávanie vašich vopred nahraných správ, čo by uľahčilo prevádzku v súťažiach alebo veľkých pileupoch. Na tento účel musíte zakúpiť samostatný doplnok FH-2 klávesnicu alebo si túto funkciu musíte vyhľadať v menu. Je možné, že softvér bude neskôr vylepšený a takúto funkciu získame aktualizáciou firmvéru. Neustále prichádzajú aktualizácie na opravu rôznych chýb, no môžeme získať aj nové funkcie.

Čo sa týka príslušenstva, nespomenuli sme všetko, pretože existuje veľa doplnkov, ktoré môžeme pridať do nášho rádia. Možno najlepším a najväčším doplnkom je pripojenie k počítaču.

Rádio je pripojené k počítaču pomocou jediného USB kábla. Po nainštalovaní správnych ovládačov získate 1 USB reproduktor do počítača, ktorý prenáša signály prichádzajúce z rádia do počítača, 1 USB mikrofón, ktorý možno použiť ako modulačný bod, ak chcete napájať zvuk z počítača. Táto vstavaná USB zvuková karta je skvelým pomocníkom pre fanúšikov FT-8 a iných digitálnych módov na prepojenie počítača a rádia, ale ja ju používam na iné veci. Získate tiež 2 COM (virtuálne sériové) porty, ktoré možno použiť na ovládanie CAT.

Na rádiu je pre digitálne režimy nastavený takzvaný FT-8 PRESET, predprogramovaný spoločnosťou Yaesu, ktorý je možné aktivovať jedným alebo dvoma dotykmi, ale môžete si vytvoriť aj svoje vlastné PRESETY, kde si môžete uložiť Nastavenia rozhrania CAT, nastavenia AGC, nastavenia AUDIO, nastavenia šírky pásma vysielača, nastavenia modulačného portu, nastavenie PTT. Týmto spôsobom ak používate rádio v režime FT-8 alebo s iným počítačovým softvérom alebo ak používate rádio na vzdialenom mieste alebo s iným nastavením, so správne uloženým PRESETom, všetky nastavenia na rádiu si aktivujete a prepínate stlačením tlačidla, takže sa nemusíte dlho trápiť s rôznymi nastaveniami.

S CAT ovládaním sú cez počítač perfektne použiteľné rôzne logovacie programy a ďalšie služby. Tu by som rád spomenul CW dekódovanie, ktoré mnohým chýba. Ak sa však nechcete spoliehať na svoje uši, dekódovanie signálov morzeovky dokáže mnoho počítačových programov. Na tento účel je ideálne pripojenie USB.

Rádiostanica
4,3" farebný TFT displej (11 cm) má dobré farby a rozlíšenie, ako aj odporovú dotykovú obrazovku, ktorú môžete stlačiť nechtom alebo aj v rukaviciach. Obrovskou výhodou rádia je, že ho môžete pripojiť k monitoru s káblom DVI-D, takže môžete premietať obraz na oveľa väčšiu obrazovku namiesto malého displeja. Pridajte externý monitor, myš USB alebo klávesnicu a používanie rádia je neuveriteľne jednoduché. Ak ho používate na stole, určite by som odporučil pripojiť toto príslušenstvo. Navigácia pomocou myši vám sprístupní väčšinu ponuky. Okrem toho môžete kliknutím prepnúť na požadovanú frekvenciu v pásme. Displej má matný povrch, takže sa nebude lesknúť za slnečného dňa. Ak otvoríte podpornú nohu v spodnej časti rádia, môžete v prípade potreby zmeniť aj pozorovací uhol.

Veľký ladiaci gombík VFO sa ľahko otáča, ale pnutie a tým aj plynulosť chodu si nastavíte malou páčkou pod gombíkom. Toto je veľmi užitočné, ak nechcete náhodne otáčať gombíkom VFO stlačením tlačidiel v okolí. Vedľa VFO dve LED kontrolky na každej strane indikujú aktuálny prevádzkový stav (VFO-A, VFO-B, pamäť). Tieto farby je možné upraviť v ponuke. Žiaľ chýba podsvietenie tlačidiel, takže ovládanie rádia v tme je o niečo ťažšie.

Na zadnej strane nájdete chladiaci ventilátor, ktorý zabezpečí dostatočné chladenie. Nie je príliš tichý, no rýchlosť si automaticky prispôsobuje v závislosti od zaťaženia. Tento chladič beží nepretržite, ale to je normálne pre rádiá, ako je toto.

Keďže som rádio nerozoberal a o jeho útrobách by som vám aj tak veľa nevedel povedať, nebudem tu uvádzať technické špecifikácie, ktorých je aj tak plný internet. Rádio tiež prešlo testom Sherwood v októbri 2022. Robí to nezávislé meracie laboratórium a radia rádiá na základe svojich meraní. Správa NC0B Roba Sherwooda hovorí:

"FT-710 má takmer identické základné hodnoty ako FTdx10 na 20 metrovom pásme, ako je hranica šumu, prah AGC, citlivosť a dynamický rozsah, ale ochrana proti preťaženiu FTdx10 je vyššia ako ochrana proti preťaženiu analógovo-digitálneho prevodníka FT-710."

Signál silnejší ako +1 dBm na vstupe antény aktivuje ochranný obvod. 1 Hz "jemné ladenie" je veľmi užitočné na meranie šírky pásma DSP filtra.

Ak chcete vidieť hrubé čísla, môžete si stiahnuť správu tu. Sherwoodský zoznam je zoradený podľa dynamického rozsahu tretieho rádu a RMDR (dynamický rozsah vzájomného miešania).

Celkovo radia rádiostanicu vo svojom rebríčku na 4. miesto, čo vôbec nie je zlý výkon. Čo sa mi naozaj páčilo aj po mojich predchádzajúcich rádiách, je jednoducho použiteľné grafické znázornenie DSP filtra na odrezanie a potlačenie rušenia z iných staníc pomocou dvojjadrového 32-bitového vysokorýchlostného nastavenia s pohyblivou desatinnou čiarkou DSP SHIFT/WIDTH/NOTCH/CONTOUR/APF. Používam ho pravidelne. Páči sa mi aj veľmi dobré DNR, ktoré slúži na efektívne zníženie náhodného šumu. Výsledná kvalita reči pri správnej hlasitosti je podobná kvalite digitálneho UHF transceivera. Na krátkych vlnách to bolo spočiatku veľmi zvláštne. Mimoriadne dobrý AUTO NOTCH (DNF) automaticky eliminuje dominantné beatové zvuky, čo pre mňa eliminuje občasný hluk elektrického ohradníka. Funguje tiež dobre a používam ho pravidelne.

Dobre sa mi osvedčilo aj automatické relé TUNER. Ako obvykle dobre naladí anténu na okraji pásma. Podľa mojich skúseností funguje lepšie ako Yaesu FT-450 (moje predchádzajúce rádio). Yaesu FT-710 ponúka aj možnosť pripojenia tuneru Yaesu FC-40.

Nastavenia zvuku vysielania sa oplatí riešiť, pretože toto nastavenie možno vykonať pod parametrickým ovládaním tónu mikrofónu (PRMTRC) v ponuke 9-9 a možno ho nastaviť pre stav zapnutého alebo vypnutého rečového procesora. Vynikajúcu kvalitu zvuku vysielania je možné dosiahnuť, ak budete s nastavením opatrní. Na základe mojich skúseností a správ od protistaníc sa mi to podarilo dobre nastaviť a mám prekvapivo dobrú dynamiku prenosu zvuku.

SD karta ukladá všetky nastavenia, obsah pamäte a tiež zaznamenáva QSO stlačením jediného tlačidla. Aktualizácie firmvéru sa tiež robia veľmi pohodlne a bezpečne cez SD kartu. Do rádia som pridal 32GB SD kartu a pravidelne nahrávam zvuk. Služba VOX počas nahrávania nefunguje.

Stručne povedané, krátkovlnný transceiver Yaesu FT-710 je nové kompaktné rádio základnej úrovne s technológiou SDR, ktoré nahrádza superheterodynné rádiá, ponúka moderné softvérové a hardvérové funkcie v malom balení a možno aj za dostupnejšiu cenu.

Dúfam, že tento krátky článok pomôže mnohým ľuďom zoznámiť sa s rádiom, ale určite odporúčam stiahnuť si používateľskú príručku, ktorá je skvelým sprievodcom všetkými možnosťami rádia.

Okrem toho, ak chcete získať vizuálnu ukážku rádia v akcii, odporúčam moje videá na mojom YouTube kanáli.

HA8CSY OP.: Endre

 

Radi by sme poďakovali Endremu za výborný článok. Ak radi píšete a kúpili ste si od nás Yaesu transceiver, kontaktujte nás a staňte sa naším ďalším hosťujúcim autorom!