Používate vysielačky v zime?

Vysielačky môžu byť v zime užitočné, no treba si dať pozor na niekoľko vecí. Nielen ľuďom je v zime chladno.

V chladnom počasí vám nielen očervenie nos a ochladia sa ruky, ale chlad nevplýva dobre ani na elektroniku vrátane vysielačiek. Nepripravené vysielačky môžu „vychladnúť“. Batérie a akumulátory v zime tiež strácajú kapacitu. Všimneme si to tak, že plne nabitá batéria vo vysielačke sa rýchlejšie vybíja a to znamená, že ju môžeme používať kratší čas.

Aké je riešenie?

Ak vysielačku používate prevažne na príjem, môžete si ju pokojne vložiť do vnútorného vrecka bundy. Stále budete počuť komunikáciu a vysielačku tak môžete udržiavať v teple. Náhradné batérie je tiež dobré uchovávať v teple, aby sa nevychladili.

Rosenie a vlhkosť vo vnútri zariadenia

Ak máte ručnú vysielačku, ktorá nemá IPX ochranu proti vlhkosti, používajte ju opatrne v chladnom a vlhkom prostredí ako aj dažďa či sneženia.

Ak vysielačku používate, keď sneží alebo ju držíte v zasnežených mokrých rukaviciach, prípadne vám vypadne z ruky do snehu, môžete mať problém. Problémy však môže spôsobiť nielen sneh! Keď hovoríme do vysielačky, kondenzát ktorý sa vyzráža z nášho dychu, sa objaví na plášti vysielačky a drobné kvapky vody môžu preniknúť aj do zariadenia.

Ako teda používať vysielačku v chlade a vlhku?

Napríklad s náhlavnou súpravou alebo s ručným mikrofónom so vstavaným reproduktorom. Vysielačka môže byť v taške alebo vo vrecku bundy. Vysielačku je tiež možné pripevniť na popruh a zavesiť na krk, čím je ľahko dostupná a navyše ochránená pred pádom na zem. Niektoré vysielačky sa dodávajú s prenosným puzdrom alebo je možné púzdro zakúpiť zvlášť, čo je veľmi užitočné pri slabom daždi či snežení a poskytuje ochranu v prípade pádu.

Najlepšie riešenie

Samozrejme najlepšie je mať so sebou vysielačku, ktorá je špeciálne navrhnutá tak, aby odolala vlhkosti. Napríklad vysielačka Motorola Talkabout T82 Extreme má krytie IPX4, čo znamená, že je do obmedzenej miery vodotesná. Alebo jednou z najlepších volieb spomedzi PMR vysielačiek je vysielačka Motorola Talkabout T92 H2O, ktorá je plne vodotesná.

Naše ďalšie tipy

Zopár rád na záver. Nenabíjajte vysielačky ihneď po návrate domov z chladu! Pred zapojením do nabíjačky počkajte, kým sa zahrejú na izbovú teplotu. Toto pravidlo platí aj pre nabíjanie batérií v externých nabíjačkách.

Ak budete musieť vysielačku, ktorá sa náhodou namočila vysušiť, neklaďte ju priamo na horúci povrch napríklad na ohrievač alebo iné horúce miesto. Vyberte batériu aj kryt batérie a položte vysielačku na kus látky, tú položte na teplý (nie horúci) povrch a nechajte niekoľko dní schnúť.