Katedrála v Salisbury používa Caltta rádiostanice

"Inovácia na digitálnu rádiovú sieť zlepší pokrytie, jasnosť komunikácie a kapacitu v rušnom priestore katedráli".

Katedrála v Salisbury bola postavená v rokoch 1220 až 1256 a pýši sa najvyššou katedrálnou vežou v Británii, ktorá sa nachádza na ploche 80 akrov blízko centra mesta. Každoročne navštívi túto slávnu stavbu viac ako 600 000 ľudí, aby si užili prehliadky so sprievodcom a prezreli si najlepšie zachovanú Magnu Cartu v krajine.

Katedrálu spravuje tím správcov, turistických sprievodcov, ochranky, stavebných robotníkov a administratívnych pracovníkov, ktorí musia počas dňa jasne a efektívne komunikovať, aby zabezpečili hladký chod tejto lokality svetového dedičstva. Tím Vestry už nejaký čas používal analógový rádiový systém, no chcel ho upgradovať na digitálnu komunikáciu so všetkými výhodami, ktoré digitálny mód poskytuje.

Rob Douglas, manažer v katedrále v Salisbury, potreboval spoľahlivú obojsmernú rádiovú sieť, ktorá by dokázala pokryť všetky vnútorné a vonkajšie priestory katedrály. Jednoduchosť bola kľúčom pre tých, ktorí používali vysielačky a bolo dôležité mať možnosť hovoriť s každým členom personálu v prípade núdze napríklad pri evakuácii.

Vysielačky by využíval aj zaneprázdnený tím sprievodcov, ktorí ukazujú verejnosti na vrchol veže cez úzke točité schodisko. Jasná komunikácia medzi turistickými skupinami je životne dôležitá, aby sa zabezpečilo, že sa ľudia budú môcť bezpečne pohybovať po veži a verejnosť môže byť odprevadená do bezpečia v prípade, že sa počas cesty na vrchol  po 332 schodoch vyskytne problém.

Roba zaujali dva bezpečnostné prvky, ktoré boli názorne prezentované a to funkcia „Panic“ a „Man Down“.

Implementácia a odporúčania
Po prediskutovaní požiadaviek s Robom, bol vykonaný prieskum lokality, aby sa zistilo, aké vybavenie bude potrebné na pokrytie celej lokality. Po preskúmaní priestoru bolo zistené, že digitálne UHF rádiostanice s výkonom 4 W boli schopné pokryť celé miesto bez potreby použitia prevádzača a veľkej antény. Tým sa znížili náklady a zabezpečilo by sa, že v tejto pamiatkovo chránenej budove nebudú žiadne problémy s inštaláciou externej antény.

Bolo navrhnuté, aby katedrála používala digitálne rádiostanice Caltta. Tieto rádiostanice poskytujú všetky funkcie potrebné pre tento projekt (dobrá výdrž batérie, čistý digitálny zvuk, krytie IP68) za veľmi rozumnú cenu v porovnaní s konkurenciou na trhu.

Rádiostanice Caltta tiež obsahovali bezpečnostné prvky, ktoré tím potreboval a štandardne zahŕňajú GPS, čo umožňuje ďalšie možnosti do budúcnosti, ak by sa katedrála rozhodla používať softvér Dispečer. Funkcia Panic umožňuje zamestnancovi nenápadne upozorniť ostatných používateľov rádiostaníc v prípade, že sa vyskytne problém, napríklad s osobou medzi verejnosťou, kedy nie je vhodné otvorene hovoriť. Funkcia „Man Down“ dáva zamestnancom istotu, že ak dôjde k nehode či zraneniu, ostatní používatelia rádiostaníc budú informovaní a môžu rýchlo prísť na pomoc.

Tieto kľúčové vlastnosti spolu so súkromnými hovormi a „umlčaním rádiostanice“ (dôležitým počas rušných služieb v katedrále) urobili z Caltty skvelú voľbu pre  tím katedrály.

Záver
Nové rádiostanice boli predstavené tímu v apríli 2023, tesne pred rušným veľkonočným a letným obdobím. Bolo urobených niekoľko vylepšení v naprogramovaní rádiostaníc, hneď ako bola zavedená každodenná prevádzka siete, aby sa zabezpečilo, že systém plne spĺňa požiadavky klienta. Rádiostanice skutočne pomohli zefektívniť každodenné operácie pre rôzne tímy na tomto mieste.
Prebehli aj diskusie o rozšírení siete na integráciu s panelom Fire Control a o tom, ako je možné rozšíriť sieť tak, aby pokrývala aj ďalšie budovy v okolí, možno pomocou inštalácie prevádzača.